Bier en wielen

Bier en wielen

 “Ik heb aandelen Heineken gekocht omdat ik toch regelmatig Heineken bier drink”. Deze uitspraak, en vergelijkbare, horen wij regelmatig. Je zou kunnen zeggen “put your money where your mouth is”……., maar beleggen in een aandeel alleen omdat je het product zo lekker vindt, vind ik geen goede strategie. Maar het bewijst wel dat mensen soms om persoonlijke redenen voor bepaalde producten kiezen. Dit geldt voor bier maar misschien nog wel meer voor auto’s. Wanneer iemand bijvoorbeeld een Tesla rijdt, zal deze persoon ook vaak in dit product geloven en snel geneigd zijn om ook te investeren in deze vooruitstrevende autobouwer. Maar, gebruikt iemand ook dan wel de juiste onderbouwing?

Tesla: oude wijn in nieuwe zakken?
Nu we het toch over Tesla hebben wil ik daar wat langer bij stil blijven staan. Tesla is op alle fronten veelvuldig in het nieuws. Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat Tesla een frontrunner lijkt te zijn op het gebied van elektrische auto’s. Maar is dat wel zo? Laten we even de feiten checken (bron: Wikipedia 03.04.18). Wist u bijvoorbeeld dat begin 1900 bijna alle auto’s elektrisch waren? Maar doordat de batterijen te zwaar waren, verloren zij het van benzinemotoren. Zelfs zijn een tijdje hybride (een elektrische en een benzinemotor) varianten gemaakt, maar ook die verdwenen uit het straatbeeld na de Eerste Wereld Oorlog. Door de jaren heen is vervolgens nog vaker geëxperimenteerd met elektrische varianten totdat begin 2000 Toyota met de succesvolle hybride ‘Prius’ op de markt kwam. Dus Tesla is zeker niet de eerste op de markt van elektrische auto’s, maar sinds 2010 hebben zij er wel voor gezorgd dat deze industrie in een stroomversnelling is terecht gekomen. 


Tesla: de cijfers
Ik wil u graag meenemen naar enkele, maar wel belangrijke, fundamentele cijfers van Tesla. Op het moment van dit schrijven (3 april 2018) noteert het aandeel Tesla: 259 dollar. Is dat duur of goedkoop? Vaak hoor ik dat wanneer een aandeel in absolute zin een grote waarde heeft (100, 200, 500, etc) mensen vaak geneigd zijn het een ‘duur’ aandeel te vinden. De absolute waarde zegt niet veel, het gaat er veel meer om of het relatief een duur of goedkoop aandeel is. Laten we daarom even kijken naar de verwachte cijfers van Tesla over de komende jaren*. In 2017 maakte Tesla per aandeel een verlies van 11,8 dollar. De schatting is dat dit verlies in 2018 terug zal lopen tot 7,72 dollar per aandeel en in 2019 een bescheiden winst per aandeel zal gaan opleveren van 0,41 dollar. En tot slot is de verwachting dat dit 7,28 dollar winst per aandeel zal worden in 2020*.
Op basis van de huidige koers van 259 dollar is dat een koerswinst verhouding 35,6 (259 / 7,28). Dat betekent dus dat wanneer de schattingen uitkomen (niet beter en niet slechter) op basis van de huidige koers u in 2020 een aandeel heeft van bijna 36 keer de winst.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

En wat doet de concurrent?

Nu we de verwachte winst per aandeel en dus ook de koerswinst per aandeel weten, is het interessant om dit verder in perspectief te plaatsen denk ik. Ik heb gekozen om de cijfers te vergelijken met die van andere (grote) autobouwers, General Motors (‘GM’), BMW, Volkswagen en Daimler*.
         
                        Huidige koers               Verwachte winst per aandeel       
                                                                  2018                     2019                     2020             2021
GM                     36,92 dollar                     6,2                       6,4                        6,5              5,72
BMW                 88,75 euro                    11,3                      11,9                       12,3                7,22
Volkswagen    164,10 euro                    6,5                        27,9                      28,5                5,76
Daimler AG      68,76 euro                     9,4                       9,58                       9,86              6,97


Conclusie
Dat beleggers hun persoonlijke voorkeuren laten meewegen in hun keuze voor de aanschaf van een aandeel valt niet te ontkennen. Maar voor het maken van een weloverwogen keuze is toch wat meer informatie nodig. Over een bedrijf (wat doet Tesla precies, ze maken bijvoorbeeld ook zonnepanelen, en hoe lang worden er al elektrische auto’s gemaakt) en vervolgens door belangrijke fundamentele waardes van dit bedrijf te vergelijken met die van andere aanbieders in de markt. Op deze manier kijkt een belegger verder dan zijn neus lang is. En dan zijn er natuurlijk nog andere belangrijke factoren zoals bijvoorbeeld de kans op overnames, het afstoten van bedrijfsonderdelen of de mogelijkheid dat er in de toekomst een schandaal aan het licht komt. Allemaal factoren die van invloed zijn op de winstontwikkeling van uw aandeel en die u dus in uw overwegingen mee moet nemen. 


* Deze cijfers haal ik op 03.04.18 uit de systemen van BinckBank en worden aangeleverd door Zonebourse.com Thomas Reuters.De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Kaspar Huijsman staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze column. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van uw Financieel Rijbewijs en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.