Alternatieve geneesmiddelen, groeimarkt?

Nieuwe markten: Alternatieve geneesmiddelen of gewoon vertier?

In een vorige column schreef ik over een nieuwe ontwikkeling waarin u nu ook op de beurs kunt investeren, de Bitcoin. Dit keer de beurt aan een andere interessante ontwikkeling, het beleggen in cannabis. Eerder dit jaar is namelijk de volgende ETF (tracker) geïntroduceerd:

Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF - HMMJ
Deze tracker volgt zo nauwkeurig mogelijk de North American Medical Marijuana Index welke bestaat uit een mand met name Noord-Amerikaanse Life Science bedrijven die significante activiteiten in de marihuana industrie ontplooien.

In deze mand zitten 20 aandelen, de top vijf qua weging vormen samen ongeveer de helft van de tracker. Er kon al individueel in deze bedrijven belegd worden, deze tracker heeft specifiek cannabis als thema en zo koopt u in één keer de hele mand.

marihuana

Niet meer uit het straatbeeld weg te denken?
Deze zomer schreven de kranten het al: ‘Banken stevig in Cannabishandel’. Banken, instellingen en ondernemers hebben een behoorlijk bedrag aan hypotheekleningen uitstaan bij cannabisshops met als onderpand wietwinkels.

Met de vorderingen van de medische toepassingen en steeds verdergaande versoepeling van de politiek is het thema zeer actueel. We kregen vele aanvragen om deze tracker meteen op te nemen in onze systemen op de dag van introductie. Overigens is de start van de tracker nog niet spectaculair geweest: na een stijging van 10% de eerste dagen staat de koers nu (27 september 2017) met 9,42 Canadese Dollars (CAD) nog onder de introductiekoers.

Ruim aanbod
Het is in mijn optiek positief dat er in steeds meer thema’s te beleggen is via de beurs. Zodat eenieder die toekomst ziet in een bepaald thema daar op een transparante, eenvoudige en goedkope manier in kan beleggen. De Bitcoin is zo’n voorbeeld en ook deze tracker HMMJ valt in dat rijtje. Uiteraard is het aan elke belegger zelf of hij in een bepaalde sector wil beleggen en, minstens zo belangrijk, of hij een stijging verwacht. Maar dat de mogelijkheid er is om via de gereguleerde beurzen te handelen, dat is positief. Inmiddels kunt u bij Alex in meer dan 200.000 producten beleggen.

Conclusie
Naast de traditionele beleggingen zijn er tal van ontwikkelingen gaande die in de toekomst wel eens algemeen gebruik zouden kunnen worden. Electrische auto’s, de Bitcoin, een aantal jaren geleden waren dat nog onderwerpen waar je nauwelijks iets van hoorde. Nu is dat anders, en kan je er zelfs op eenvoudige manier in beleggen via de beurs. Bij een stijgende grafiek zoals bij de Bitcoin is de vraag ben ik niet te laat? En bij een dalende grafiek als de HMMJ twijfelt u weer of die markt het misschien toch niet gaat halen. Helaas kan ik de toekomst ook niet voorspellen, maar dat er steeds meer markten zijn waarin particulieren kunnen beleggen is een goede ontwikkeling! Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan vastgoed en duurzaam beleggen, waar kan je tegenwoordig niet meer in beleggen via de beurs.