beleggen het nieuwe sparen

Nieuw (helaas): nu ook bedrijfsobligaties met negatieve rentes….

Woensdag 7 september jl. las ik in het Financiële dagblad dat nu naast landen er ook bedrijven zijn die bij het uitgeven van nieuwe obligaties negatieve rente in rekening brengen. Vorige week waren dat namelijk de Duitse consumentengoederenproducent Henkel en het Franse farmacieconcern Sanofi. Beseft u goed wat dit betekent? Ik heb het namelijk ook even op me in moeten laten werken. Dit betekent dat wanneer u deze obligatie van bijvoorbeeld Henkel koopt bij uitgifte, u leent op dat moment geld aan Henkel, u uw inleg na afloop van de periode, in dit geval 2018 (de looptijd is dus twee jaar), terug krijgt. Doordat u geld uitleent krijgt u daar normaal altijd rente voor terug. Tenminste dat was tot afgelopen 6 september zo. Want het rente percentage dat u krijgt per jaar bij deze Henkel percentage is -0,05%. Als u dus deze obligatie dus twee jaar in bezit houdt, weet u één ding zeker: u verliest geld. Ik denk dat u het met me eens bent dat dit een bizarre situatie is!?

spaarrente

Copyright Canary Pete

Gert heeft dezelfde mening

Twee dagen na het nieuws van de negatieve rentes op de twee bedrijfsobligaties hadden wij een seminar met Gert Bakelants in het Marbella International University Center. Het thema van de bijeenkomst was ´Beleggen: het nieuw Sparen?’ Gert Bakelants is co-auteur van ‘de beursbijbel’, columnist bij ‘De Tijd’ en regelmatig te zijn bij kanaal Z.

De strekking van het seminar: Beleggen is het nieuwe sparen? Was ingegeven door de extreem lage rentes die er momenteel dus vergoed worden op obligaties, maar ook op uw spaar rekening. Veel spaarders voelen zich dus genoodzaakt om hun spaargeld anders in te gaan zetten en dan kom je al snel uit bij beleggen.

Een belangrijke kanttekening bij de strekking van het seminar is natuurlijk wel dat je moet weten waar je in belegt en hoe? ‘Koop geen rommel voor een procentje meer’ zoals Bakelants het noemde.

Daarnaast moet je op de beurs ook weten dat niet altijd de ratio overheerst. Ook al is het historisch rendemente op aandelen zeker ten opzichte van de spaarrente zeer aantrekkelijk, toch kunnen beurzen sterkt dalen en daar moet je

wel mee weten om te gaan. Zonder een goed plan kan zo’n daling aanleiding zijn tot paniek en verkopen op punten die achteraf een mooi instappunt blijken te zijn.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe zorg je dat een daling niet tot paniek leidt? Een simpele, bekende maar ook onderschatte manier is het spreiden in de tijd. Dus door periodiek, bijvoorbeeld elke maand, met een vast bedrag te beleggen, ‘gebruik’ je een daling om op een lager niveau meer stukken (aandelen, trackers) in te kopen. Daardoor elimineert u dus een te grote invloed van uw instapmoment, en spreidt u dat in kleinere delen. Simpel, maar zeer doeltreffend voor een behoudende belegger die uiteraard rendement wil maken, maar niet ten koste van alles.

Zou u in onderstaande grafiek op punt A zijn gestart met beleggen (hoogste punt) dan zou u aan het eind van de rit op een rendement van -61% staan. Had u echter per kwartaal een vast bedrag belegd (dus ook op die lage punten), dan zou u daarentegen op een rendement van +5% staan. Nogal een verschil!

spaargrafiek

Van te voren hadden we met Bakelants afgesproken dat hij mocht zeggen wat hij wilde, daar geloof ik alleen in, dat iemand zijn of haar verhaal vertelt hoe hij of zij dat wil. Gelukkig zitten Gert Bakelants en ondergetekende vaak op één lijn: het is een bizarre tijd dat je bedrijven geld leent, en daarvoor moet betalen!