Duurzaam beleggen

Belegt u duurzaam?
Na de misschien wat exotische uitstapjes van de vorige columns naar het beleggen in in Bitcoins en Marihuana dit keer een iets minder verassend maar zeker niet minder actueel thema: Duurzaam Beleggen. Het is natuurlijk voor een bedrijf leuk om te zeggen dat het ´Duurzaam´ is. En ook een belegger die zegt duurzaam te beleggen maakt daarmee de sier. Maar wat is nou eigenlijk Duurzaam Beleggen? Dit is de definitie volgens het United Nations Principle for Responsible Investments (UNPR): 
 
Milleu, sociale en governmentele criteria meewegen in het beleggingsproces en Erkenning dat deze factoren noodzakelijk zijn voor het op lange termijn goed functioneren van economische systemen. 

Waarom duurzaam beleggen?
Onderzoek (Morgan Stanley, 2015 heeft aangetoond dat duurzame beleggingsfondsen gelijk of beter presteren dan traditionele fondsen. En naast uw rendementsdoelstellingen kunt u natuurlijk ook uit principe in duurzame beleggingen investeren. Onderzoek binnen ons klantenbestand geeft aan dat 50% van de respondenten aangeeft te beleggen in duurzame fondsen en aandelen. Investeren in duurzame energie is het populairst, daarna water en milieu.

duurzaam
 

Vormen van duurzaam beleggen
Er zijn verschillende vormen van duurzaam beleggen. Van minder naar meer duurzaam wordt onderscheiden we:
 
1) uitsluiting organisaties: dit is natuurlijk de makkelijkste manier, bijvoorbeeld door niet in wapens of vervuilende organisaties/aandelen te beleggen;
2) de beste bedrijven binnen een sector kiezen: iemand kiest wel een sector die wellicht niet duurzaam is, bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, maar binnen die sector worden de beste op het vlak van duurzaamheid geselecteerd, 
3) selecteren van duurzaamheidssectoren: bijvoorbeeld beleggen in nieuwe energie of recycling) 
4) en tot slot, het direct financieren van bedrijven en organisaties. 
De eerste drie vormen kunt u via de beurs en dus bij Alex en BinckBank doen.
 
Hoe duurzaam is Alex / BinckBank?
Het is natuurlijk ook van belang of en hoe uw bank (of broker) een duurzame bedrijfsvoering heeft. Een paar voorbeelden van hoe onze eigen organisatie: de koeling voor de ruimten en apparatuur in Amsterdam komt uit de diepere lagen met water, het opgewarmde water gaat terug naar de bovenlaag. Dit natuurlijke proces kent een CO2-reductie van 75% ten opzichte van conventionele koelmethoden. Ook de printers zijn zorgvuldig geselecteerd, 90% minder afval en 30% minder energieverbruik en CO2-uitstoot. 
 
Duurzaam beleggen in de praktijk?
In de rekening Fundcoach heeft u verschillende manieren om te selecteren om Duurzaam te beleggen. U selecteert, net zoals u dat bijvoorbeeld doet bij Funda, op basis van uw criteria alle fondsen en trackers die voldoen. Onderstaand ziet u de treffers van de beleggingsfondsen met als thema ‘duurzaam’, regio ‘Europa’, een Morningstarrating van 4 of hoger en een Morningstar Sustainability Rating van bovengemiddeld of hoger. Vervolgens kunt u de trackers uitvoering analyseren op onder andere samenstelling, rendement en risico, kosten etc. Ook kunt u de verschillende fondsen met elkaar vergelijken om zo uw beste belegging te kiezen.

Investeert u duurzaam met ons?
Ziet u kansen om rendement te halen met duurzame beleggingen, of wilt u uit principe investeren in duurzame projecten op de beurs?  In het Alex Beleggerscentrum kunt u elke beursdag terecht om vrijblijvend te sparren met onze beleggingsexperts, onder andere over duurzaam beleggen. Tijdens een kopje koffie bij onze bibliotheek en computers met handelsapplicaties of per email, telefoon of skype. U kunt gewoon binnen lopen (Urbanización La Carolina, Edificio Aries local N) of contact opnemen via email info@alexspanje.com, telefonisch +34 952 924 011 of Skype alexspanje