euro versus de rest

Iedere belegger weet dat er in de wereld meer te koop is dan Nederlandse aandelen. Met even zo veel gemak koopt u via Alex aandelen in Duitsland, Spanje, Frankrijk of elk ander Europees land. Makkelijk omdat alles in euro’s gaat maar u kunt ook op de Amerikaanse beurs beleggen. Dan komt er wel een ander element op de hoek kijken: de wisselkoers. Ook al staat uw aandeel qua koers onveranderd, met een sterkere dollar is uw belegging (in euro’s) meer waard. Uiteraard kan de situatie ook andersom zijn, u moet de wisselkoers dus wel degelijk meenemen in uw overwegingen indien u uw vermogen in euro’s wilt meten.

Geld op een valutarekening

U kunt het ook nog anders doen. Heeft u op een niet-euro beurs niet zo zeer een aandeel op het oog, maar heeft u wel een duidelijke visie op de wisselkoers, dan is alleen het stallen van u vermogen op een valutarekening uw belegging. In euro’s zal dan de waarde daarvan stijgen als ‘uw’ valuta sterker wordt. Bij Alex heeft u naast de euro-geldrekening standaard de beschikking over een dollarrekening. Daarnaast kunt kosteloos de volgende valutarekeningen bij ons aanvragen: Canadese dollar (CAD), Noorse kroon (NOK), Zwitserse frank (CHF) en Britse pond (GBP). Deze zomer zijn daar de Turkse lira (TRY) en Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) bij gekomen.

Naast het voordeel dat u uw beleggingen op de betreffende beurs dus direct kunt afrekenen in de lokale valuta, heeft u met het geldsaldo alleen al een belegging in de valuta!

Rente, bestaat dat nog?

Rente van meer dan een procent op een spaarrekening is vandaag de dag een uitzondering. Daarom zult u niet verbaasd zijn dat er op de USD, GBP, CHF etc. geen rente vergoed kan worden. De twee nieuwe valuta rekeningen TRY en ZAR hebben echter wel een rente, respectievelijk van 5,5% en 5%.Dus los van de koersstijging of daling, krijgt u dus wel een positief rendement via de rente..

Koersrisico

Het beleggen in valuta brengt wel risico’s met zich mee. U ziet in onderstaande grafieken respectievelijk het koersverloop van de EUR/GBP en de EUR/ZAR. De wisselkoersen hebben grote fluctuaties, ook de ‘vertrouwde’ pond!

column-euro-gbp
column-euro

Er is nog meer

Met uw beleggingen en met de verschillende geldrekeningen kunt u dus op een eenvoudige wijze gebruik maken van de wisselkoersen. Maar er is nog meer. Met een turbo (of sprinter, speeder) kunt u met een hefboom beleggen in valuta. Er zijn turbo’s op verschillende valuta, niet alleen ten opzichte van de euro, maar ook bijvoorbeeld op de USD/JPY. Verwacht u bijvoorbeeld dat de Noorse kroon sterker wordt ten opzichte van de euro dan is de sprinter long een manier om daar op in te spelen, andersom is er de sprinter short.

Conclusie

Bij het beleggen over de (euro) grens is de wisselkoers een belangrijke variabele. Met de verschillende valutarekeningen kunt u zelfs zonder belegging op de wisselkoersen inspelen, door uw euro’s naar de betreffende valuta om te wisselen. Bij de ZAR en de TRY krijgt u daar ook ‘als vanouds’ rente op.

Met de sprinters, speeders en turbo’s kunt u in valuta beleggen met verschillende hefbomen. Dus of u nu met, in of via valuta handelt of wilt handelen, neem contact met ons op en wij helpen u daarbij!