Lentevlinders

De lente is begonnen, tijd voor vlinders?!

Deze columns zijn bedoeld voor iedereen die van beleggen houdt en er iets meer van wil weten. Deze keer besteed ik aandacht aan een wat specialistischer onderwerp: de Butterfly. Een strategie voor opties die ter sprake kwam tijdens een seminar dat Peter Siks op ons kantoor gaf. Peter is marketmaker geweest, handelaar en inmiddels al weer jaren verbonden aan de Alex Academy. 

Hij besprak meerdere indexstrategieën, waaronder ook de ‘Butterfly’. Voor mensen die weleens met opties hebben gewerkt, of in ieder geval de werking ervan begrijpen, is het zeer interessant om een stap verder te gaan en een combinatie van opties door te rekenen. 

Butterfly
Het leuke van deze constructie is dat er nauwelijks tot geen investering hoeft te zijn, het risico beperkt kan worden en er toch een mooi rendement kan worden behaald. Hoe gaat dat in zijn werk? Ik geef u een voorbeeld, gebaseerd op callopties april 2017 op de AEX, bij een actuele stand van 507 punten (22 maart 2017).
Onderstaand ziet u de bied- en laatprijzen van respectievelijk de 505, 510 en 515 call.

columnmrt 

De omvang van de belegging bepaalt uiteraard iedereen zelf, ik ga voor het gemak even van een basis van 1 contract.
Er wordt een call 505 gekocht, alsmede een call 515. Vervolgens worden er twee calls 510 verkocht. De twee aankopen kosten totaal 7,90 + 3,30 = 11,20 euro. De verkopen leveren op 2 x 5,00 = 10,00. Ik reken hierbij respectievelijk met de laat en de biedkoers, dus de koersen waar u ook zeker zaken op kan doen. Een investering van 1,20 euro per combinatie, maar bij een betere uitvoering (middenkoersen) kan dat nog een stuk lager uitvallen. In ieder geval kunnen we spreken van een beperkte investering, een interessant gegeven.

Risico’s en rendementen
Hoe zien de scenario’s er nu uit als het moment van expiratie is aangebroken? De beste manier om hier inzicht in te krijgen is een door middel van een pay-off-analyse, die kunt u eenvoudig via het Alex-systeem maken. U ziet op de horizontale as een aantal mogelijke expiratiekoersen, en verticaal staat uw bijbehorende resultaat. Een ideale manier om in een oogopslag te zien wat uw winst- en verliesmogelijkheden zijn:

columnmrt2

En wellicht zie u zo ook direct de reden van de naam van deze constructie!

Bij een expiratie op 510 punten zit u op uw maximale resultaat: de verkochte calls op 510 lopen waardeloos af, de gekochte call 505 is 5 euro waard en de gekochte call op 515 loopt ook waardeloos af. Dus de waarde van de totale constructie is dan 5 euro, minus de investering van 1,20 euro dus een resultaat van 3,80 euro (380 euro per optiecontract). Maar ook rond de 510 heeft u zowel boven als onder nog mooie rendementen, pas buiten de 506,20 en 513,80 maakt u geen winst meer. Maar u kan niet meer verliezen dan geïnvesteerde 1,20 euro per contract, hoe extreem de uitslagen ook zijn.

Conclusie
Of het nu de lente is, of omdat u gewoon een stapje extra met uw vermogen wilt maken, de Butterfly is een interessante optieconstructie voor mensen die de basis van opties onder de knie hebben. Er zijn nog vele andere optiestrategieën, wij helpen u graag met de toepassing hiervan!