man van staal

Klant aan het woord

Bij Alex weten we natuurlijk alles van beleggen. Maar er zijn mensen die meer weten over AEX genoteerde bedrijven dan wij. Onder onze klanten bevinden zich veel ondernemers en (oud) directieleden van internationale ondernemingen. Ze beschikken over unieke kennis over hun sector, kennis die je niet uit kranten kunt halen maar die wel van belang kan zijn bij het vaststellen van een beleggingsstrategie. Reden voor Alex Spanje om een nieuw concept in te voeren: ‘de klant aan het woord.’ Henk de Hullu nam de aftrap met een presentatie over staal. Hij is 14 jaar directeur van Koninklijke Hoogovens geweest en besprak alle details van staal en de staalmarkt.

Henk begon met de basics: het product. Wat is nou staal? Wat zijn de belangrijksten bestandsdelen? Waar wordt ijzererts gewonnen? Dit alles heeft effect op hoe de markt eruit ziet en uiteindelijk de koers van de aandelen van staalbedrijven zoals Arcelor Mittal. Jaarlijks wordt er wereldwijd 1,665 miljoen ton (2014) geproduceerd. Tien procent daarvan in Europa geproduceerd. Arcelor Mittal is met 100 miljoen ton ‘s werelds grootste staalproducent met een marktaandeel van 6%. NSSMC staat met 49.30 miljoen ton op de tweede plaats. De staalmarkt kent vele spelers en is zeer gefragmenteerd.

Vanaf het begin van deze eeuw neemt de productie van staal enorm toe. Dat komt omdat China, die voorheen vooral staal importeerde, nu zelf op grote schaal staal gaat produceren en exporteren. In 2007 gaat 12% van de Chinese staalproductie naar de EU. In 2014 was er zelfs sprake van meer aanbod dan vraag. De helft van de overcapaciteit komt uit China. De prijzen begonnen dus te dalen. Bijkomend probleem is dat de Chinese staalproducenten in staat zijn om staal goedkoper aan te bieden. De kostprijs voor ´Westerns´ staal (hot rolled coil) ligt rond de 347 USD per ton, via de internetsite Alibaba kunt u Chinees staal (hot rolled coil) kopen tussen de 310-400 USD per ton. Een belangrijke verklaring voor het prijsverschil is dat de Chinese producenten gesubsidieerd worden door de staat via allerlei constructies. Doordat China getransformeerd is van staalimporteur naar exporteur treed er ook een zogeheten sneeuwbaleffect op. Japan en andere Aziatische producenten kunnen hun staal niet meer kwijt in China en richten zich op de Westerse markt. Het grote aanbod en het ´goedkope´ Chinese staal zorgen op het zachts gezegd voor een uitdaging voor de westerse staalproducenten. Legt u bijvoorbeeld de grafiek van het verloop van de staalprijs in de afgelopen jaren naast de grafiek van het koersverloop van het aandeel Arcelor Mittal en u zult zien dat deze veel parallellen hebben.

De toevoer van Chinees staal is echter ook een politiek probleem. Om Chinees staal buiten de deur te houden heft de U.S. 250% importheffing. De EU heft ‘slechts’ 13-16%. Wanneer de EU de toevoer van Chinees staal zou willen tegengaan zou de heffing rond de 60% moeten liggen. Nederland en de U.K. zijn echter tegen deze zo genoemde ´dumping heffingen´. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk van diplomatieke aard. Een dergelijke heffing kan een negatief effect hebben op de overige handelsbetrekkingen. De vraag naar staal zal in 2050 naar schatting 1.5 keer hoger zijn, dat betekent dat de huidige capaciteit al bijna voldoende is om het niveau in 2050 te halen. Westerse staalbedrijven zullen zonder staatsteun of bescherming door importheffingen het heel moeilijk krijgen om met een huidig prijsniveau overeind te blijven.

Al deze details over de internationale staalmarkt vielen in zeer goede aarde bij de aanwezigen. Niet alleen omdat het op zich al een interessant verhaal was maar ook omdat de kennis gebruikt kan worden bij het maken van keuzes op de beurs. Gezien het succes van deze eerste editie van ‘de klant aan het woord’ hebben we besloten een serie van dergelijke lezingen te gaan organiseren. Hou onze site in de gaten voor het volgende event. U kunt u inschrijven via de site, per e-mail of telefonisch.

Informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.