obligaties

Verwacht u een stijgende rente?

Na een tijd van voortdurende dalingen staat de rente nu op een historisch laag punt. Momenteel is de rente weer redelijk stabiel (maar nog steeds laag) en her en der zijn er weer wat verhogingen. Veel van onze beleggers vragen zich nu af wat er gebeurt met beleggingen in aandelen en obligaties? En hoe ze actief kunnen inspelen op een stijgende rente?

Wat denkt u en hoe zou u daarvan kunnen profiteren?
Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheden om te profiteren van een stijgende rente, dan is het natuurlijk raadzaam om u goed te informeren. Bijvoorbeeld ‘de rente’. Als u alleen hoort dat ‘de rente’ gaat stijgen, dan weet u nog niet over welke rente gesproken wordt. Allereerst verschilt de rente per regio (Amerika, Europa, Azië), er is verschil tussen de korte- en lange termijn rente, etc. Ook hoort u vaak dat het bij een stijgende rente gevaarlijk is obligaties aan te houden (laat staan te kopen).

Alles over één kam
Er zijn zo veel soorten obligaties op de markt dat wij ons op z’n zachtst gezegd verbazen over de boude uitspraken die je soms hoort. Het is nog tot daaraantoe om in de kroeg te horen zeggen dat obligaties nu gevaarlijk zijn, maar dat ook de media zo kort door de bocht gaat is toch jammer..
Je kunt alle obligaties nou eenmaal niet zomeer over één kam scheren. In eerdere columns heb ik al eens aandacht geschonken aan staats-, bedrijfs-, converteerbare obligaties, perpetuals etc. etc. Zo zijn er bijvoorbeeld ook obligaties waarbij de couponrente gekoppeld is aan de marktrentes. Hieronder treft u een voorbeeld, maar er zijn natuurlijk veel meer smaken, bijvoorbeeld met koppeling aan de Amerikaanse rente.

Deutsche Postbank FRN 3,75% 2004-Perp 100%
Deze achtergestelde obligatie van de Deutsche Postbank kan jaarlijks en vanaf nu bezien voor het eerst per 23 december 2017 op 100% afgelost worden. Met de huidige koers (8 februari 2017) en bij een eventuele aflossing heeft u dus op jaarbasis een rendement van 3,75%.

Lossen ze niet af, de couponrente wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de volgende formule:

4.000 * (EUAMDB10-EUAMDB02), cap 10 floor 3.75

Dat wil zegen, de couponrente wordt dan 4 maal het verschil tussen de 10-jaars- en 2-jaars Euriborrente, met een bodem van 3,75% en een maximum van 10%.
Momenteel zit de couponrente dus op het minimum gezien de actuele rentestanden. Maar bij een oplopende rente en bij een normale rentecurve met een hogere lange termijn- dan een kortermijn rente kan dit dus oplopen tot een coupon10%. Dus stel, de 10-jaars rente wordt 3% en de 2-jaars 1%, dan wordt de couponrente 4 * (3-1) = 8%.

Wilt u de volledige kenmerken nalezen, dan kan dat via de website van de uitgevende instelling:
https://www.postbank.de/postbank/docs/Deutsche_Postbank_Funding_Trust_II_ISIN_DE000A0DHUM0.pdf of belt u  ons in het Alex Beleggerscentrum zodat wij u alle  details van deze obligatie kunnen geven.

Obligaties nu gevaarlijk?
Ik reken er op u duidelijk te hebben gemaakt dat u uw beleggingen niet op basis van losse flodders uit de media moet managen. Natuurlijk is het zo dat na de hard gedaalde renten deze weer eens omhoog kan gaan. En zeker dat dit gevolgen heeft voor obligaties en de hele financiële wereld. Maar als het om uw beleggingen gaat, kijkt u alstublieft naar de inhoud. En u ziet dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om met obligaties te profiteren van rentestijgingen!