Overnamegolf

Overnamegolf

Recentelijk zijn er meerdere berichten geweest over overnames. Delta Lloyd, Unilever en AKZO om er maar eens een paar te noemen. Overnames zijn voor beleggers vaak de krenten in de pap, aangezien de beoogde koper de aandeelhouders met een premie op de koers voor zich wil winnen. Dus na het bekendmaken van een dergelijk bod, schiet de koers vaak in de richting van dat bod. Factoren als onzekerheden in het bod, het tijdspad en de kansen van succes bepalen hoeveel de stijging is. U als aandeelhouder kan op basis van die stijging besluiten direct winst te nemen of juist de positie aan te houden om te profiteren van eventuele betere biedingen. En natuurlijk kunt u uiteindelijk besluiten in te gaan op het bod, om zo uw stukken tegen de biedingsprijs over te dragen. Oftewel, u als belegger zit te wachten op een mooi bod op uw aandeel!

Eenvoudig geld verdienen?
Bepaalde bedrijven worden vaak als ‘overnamekandidaat’ bestempeld. Bijvoorbeeld een technologiebedrijf dat een bepaald specialisme of een bepaalde kennis in huis heeft welke voor de ‘grote jongens’ interessant is. 

Dus alleen maar een aantal overnamekandidaten zoeken om zo uw slag te slaan? Zo eenvoudig is het denk ik nou ook weer niet. Ik hoor in de analyses van alle ‘kenners’ bij veel aandelen de term ‘overnamekandidaat’ voorbij komen, zonder dat daar de afgelopen jaren sprake van is geweest. Sterker nog, soms zijn die koersen van die aandelen alleen maar gedaald. Om een gedeelte van een portefeuille mede op overnames in te richten is natuurlijk mogelijk, maar iemand die alleen maar op het overname scenario had ingezet komt (tot nu toe) soms bedrogen uit.

Alles is te koop
Met de biedingen op Unilever en later op Akzo Nobel is er wel een andere situatie ontstaan. Een overname van Unilever werd niet door veel mensen mogelijk gehouden. Maar het bod van Kraft Heinz liet zien dat niets onmogelijk is (hoewel het tot op heden de gesprekken gestopt zijn).

koersverloop

Koersverloop aandeel Unilever in 2017 tot 26 april

Geld verzamelen voor overnames is met de huidige rentestanden voor de grote bedrijven niet moeilijk. En dus is ook een overname van Unilever aan de orde geweest, met de koersgevolgen die u in de grafiek ziet.

En hoe kan ik hier nu van profiteren?
Nu ook de grotere bedrijven doelwit van overnames zijn geworden, weet u dat ook de meer traditionele bedrijven daar ook voor in aanmerking kunnen komen. Dit dus naast de specialistische technologiebedrijven. Had u aandelen Unilever of Akzo, dan kunt u op basis van de invloed van overname gesprekken besluiten om (gedeeltelijk) winst te nemen. Wilt u juist nu posities gaan innemen om in te spelen op overnames? In de volgende column zal ik een aantal verschillende mogelijkheden bespreken.

Voor “Contrair denkenden”
Historisch gezien werden overnames ook als een barometer gezien voor het optimisme van CEO’s en vaak als “rood vlees” voor de bears (beleggers die uitgaan van een daling). Kijk bijvoorbeeld maar eens terug naar de overnames van Daimler/Chrysler in 1998 en Time Warner/AOL in 2000. Beide overnames lieten een duidelijke top in de markt zien en de uiteindelijke overnames resulteerden in zware verliezen voor de aandeelhouders. Ook hier is van te profiteren en zal worden besproken in de volgende column.