pensioen, je moet het zelf doen

In mijn vorige column schreef ik al dat het met de spaarrente treurig is gesteld. Dat betekent je in mijn optiek niet om de beurs heen kan als je een vermogen bij elkaar wilt behouden. Maar ook mensen die bezig zijn met het opbouwen van een vermogen ten behoeve van later, staan ook voor uitdagingen.

Rustig sparen om zo rente op rente te krijgen is er de laatste jaren niet meer bij, inmiddels praten we over negatieve rentes. Ook de overheden maken terugtrekkende bewegingen en de berichten over de pensioenfondsen zelf zijn ook niet rooskleurig. Reden genoeg om eens goed stil te staan bij uw pensioen, dit geldt zowel ondernemers als werknemers.

pensioen

Er is hoop!

Toch is het mogelijk om vermogen op te bouwen voor als u klaar bent met werken. U kunt dat geheel in eigen beheer en met gratis deskundige begeleiding doen. De beurzen hebben zicht de afgelopen jaren dermate ontwikkeld dat het zelf opbouwen en beheren van een portefeuille tamelijk eenvoudig is geworden. Met trackers kunt u bijvoorbeeld tegen lage kosten een zeer grote mate van spreiding aanbrengen en voor pensioendoeleinden zijn deze lage kosten en spreiding erg welkom. En een bijkomend voordeel is dat door ZELF uw keuzes te maken u niet meer afhankelijk bent van onduidelijk en dure fondsen die voor u worden gekocht.