Triumph

Tr(i)ump(h) van de beurs?!

Tot en met het laatste moment leek de Brexit niet door te gaan, maar de ochtend van 24 juni gaf een andere uitslag, en de verschillende beurzen gingen hard onderuit, maar herstelden ook weer snel. Met de Amerikaanse verkiezingen was er weer een verassing. Hoewel het de laatste weken voor de verkiezingen wel spannender werd, was de algemene verwachting dat het Clinton zou worden. Maar op 9 november kwam er toch een andere uitslag. Wederom gingen de beurzen omlaag, maar dit keer draaide dit zelfs nog dezelfde beursdag om naar winst!

Binckbank en Alex hebben op basis van diverse Amerikaanse studies een aantal interessante feiten over de verkiezingen en de beurs op een rijtje gezet.

Wall Street en verkiezingen

De meeste verkiezingsjaren zijn goede jaren voor beleggers geweest, maar ook met negative uitschieters zoals 2008. Over de periode 1945-2014 zijn er de volgende gemiddelden behaald in de Dow Jones:

1e jaar na verkiezingen: + 6,8%

2e jaar na verkiezingen: + 5,9%

Jaar voor verkiezingen: +16,0%

Wat denk u van 2017, gaan we het gemiddelde halen of zelfs overtreffen?

‘Nederlanders in de VS (belegd)’

Nederlandse beleggers investeren ook in Amerikaanse aandelen. En dat worden steeds meer, van elke 100 euro die Nederlanders beleggen gaat 20 euro naar Amerikaanse posities. Ook Nederlandse en andere Europese aandelen raken steeds meer in trek. De afgelopen 12 maanden steeg het belegde vermogen in Nederlandse aandelen 8% hoger, dat in Amerikaanse aandelen maar liefst 21%! (cijfers van beleggingen via Binck/Alex)

Techfondsen

Daar op voortbordurend, de Amerikaanse Tech-aandelen zijn bij de Nederlandse beleggers het meest populair.
De top 5:

 1. Apple;
 2. Applied Materials;
 3. Berkshire Hathaway;
 4. Priceline Group;
 5. Alphabet

Presidentieel beleggen

En dan nu presidentsverkiezingen zelf, wat zijn nu de rendementen van de S&P geweest tijdens de termijnen van de verschillende presidenten die de afgelopen vijftig jaar twee termijnen uitdienden:

 1. Clinton +211,3%;
 2. Obama 155% (na 94 maanden);
 3. Reagan +129,6%;
 4. G.W. Bush -39,5%

Wat had u moeten doen gedurende acht jaar Obama?

Achteraf had u de afgelopen 8 jaar onder Obama in bijna alles kunnen beleggen, maar aandelen hadden de beste performance. Zie onder het overzicht van de verschillende performances van 2008 tot 2016:

Aandelen 154%

Onroerend Goed 137%

Goud 35%

Olie 19%

Dollar 14%

VS-obligaties 7%

En welke aandelen waren dat dan?

Totaal scoorden aandelen onder 8 jaar Obama dus een prachtig rendement. Maar er waren natuurlijk ook echte koersexplosies. Hieronder de top 3 met het bijbehorende koersrendement in die periode:

 1. Delphi Automotive (auto-onderdelen) +8600%
 2. General Growth Properties (onroerend goed) +2700%
 3. Regeneron Pharmaceuticals (medicijnen) +2400%
 4.  

U kunt deze aandelen uiteraard bij Alex kopen, of wilt u dat na dergelijke stijgingen niet meer?

En tot slot: eem Democraat of een Republikein?

Uiteraard is interessant om te weten of er verschil is in de resultaten tijdens het bewind van een democraat en van een republikein. Voorop gesteld dat in beide scenario’s de Dow Jones een positief gemiddeld jaarlijks rendement hebben gekend. De naoorlogse jaargemiddelden zijn:

Democratische presidenten: 7%

Republikeinse president: 3%

Gemiddeld; 4,7%

Uiteraard kunt u met deze gegevens geen voorspelling over de komende periode onder Trump doen, maar deze feiten geven u wel een interessant beeld over de Amerikaanse beurs. En de afgelopen dagen (het is op het moment van schrijven 11 november) hebben de verkiezingen een goede invloed op de koersen gehad!