Verzekeren met putopties

Voorbeeld van het verzekeren van uw aandelen met put-opties:

Hierbij een korte uiteenzetting over de werking van het afdekken van aandelen met put opties. Hiermee kan bijna helemaal het koersrisico van een aandeel afgedekt worden. Dat betekent dat een belegger in theorie pas weer naar de posities hoeft te kijken als de put-optie afloopt.

Kopen van aandelen en afdekken met put opties
Put opties zijn de enige manier om posities goed af te kunnen dekken. Hierbij kan zelfs bijna 100% van het risico worden afgedekt, de winstkansen zijn dan echter ook minimaal. Hieronder een voorbeeld met een afdekking voor de lange termijn en ruime winstkansen.

*  koop 1.000 aandelen Royal Dutch Shell à € 23.25  = € 23.250,=
*  koop 10 puts RD dec ’22 20 à € 6,00    = €   6.000,=
Totaal      €  29.250,=

In het voorbeeld wordt gewerkt met 1.000 aandelen, dit kunnen er ook meer of minder zijn. In deze constructie worden ALLE aandelen verzekerd tegen een eventuele koersdaling. De put optie geeft immers het recht om gedurende bijna 5 jaar de aandelen te mogen verkopen voor 22 euro (ook als bijvoorbeeld RD op euro 1,- staat!). Het maximale verlies is dus 23,25 + 6,00 - 22 is dus 7,25. Royal Dutch keert jaarlijks ongeveer 1,50 euro dividend uit. In 4,5 jaar is dit dus ongeveer 6,75 euro. Deze toekomstige dividenduitkeringen betalen dus over 4,5 jaar de investering van de put terug. Met de AANNAME dat RD dus dividend blijft uitkeren, kan hier over een periode dus bijna geen verlies geleden worden! De winst zit hem aan de bovenkant en dus alle winst in het aandeel RD.

Dit is een zeer defensieve constructie en kan aangepast door bijvoorbeeld een put optie te kopen met een lagere uitoefenprijs of niet 100% van de aandelen af te dekken, maar een ander percentage, zoals 50%, 60%, etc. Dus als je dan 1.000 aandelen RD koopt, maar 50% afdekt, door 5 put opties te kopen.

Heeft u interesse om deze constructie samen met ons toe te passen op uw huidige aandelen portefeuille neemt u dan contact op met het team van Alex Spanje. Samen zullen we dan uw posities doorlopen en analyseren wat we het beste kunnen doen. Heeft u nog geen aandelen ook dan kunnen we samen met u een doordachte keuze maken welke aandelen het beste passen bij uw behoeftes en hoe we deze kunnen afdekken.

*In dit voorbeeld is gewerkt met de koersen van 21 juni 2016