Tom en Alex Vermogensbeheer - 1 column

Wilt u meer weten over de Best Execution Service van TOM? Het nieuwe orderuitvoeringsbeleid van Alex Vermogensbank, of heeft u misschien nog andere vragen? Klik op een van onderstaande onderwerpen voor meer informatie.

Wat is TOM?

TOM staat voor ‘The Order Machine’ en is een van de eerste best execution services in Europa. Daarnaast is TOM een platform waarop, net als op een beurs, effecten kunnen worden verhandeld.

Best Execution Service

De Best Execution Service van TOM kunt u zien als een zoekmachine. TOM vergelijkt binnen een fractie van een seconde verschillende beurzen en handelsplatformen en plaatst uw order waar deze tegen de beste koers kan worden uitgevoerd. Vooralsnog biedt TOM toegang to Euronext en haar interne platform, maar in de toekomst worden er meer beurzen en handelsplatformen aangesloten. Denk hierbij aan beurzen zoals CHI-X en Turquoise waar tot dusver alleen professionele beleggers toegang tot hadden.

Terug naar top

Platform

Het interne platform van TOM is vergelijkbaar met een beurs. Net als een beurs is het een plaats waar koop- en verkooporders kunnen worden uitgevoerd. TOM faciliteert in eerste instantie de handel in aandelen uit de AEX en AMX en in een later stadium ook andere aandelen én mogelijk derivaten.

TOM is een initiatief en 50/50 joint venture van BinckBank N.V. en de Nederlandse liquidity provider Optiver. Meer informatie over TOM vindt u op de website van TOM: www.tomtrading.eu.

Terug naar top

Plaatsen van uitvoering

Onderstaand overzicht toont per instrumentklasse de verschillende plaatsen van uitvoering en de entiteit die namens ons, conform het orderuitvoeringsbeleid, de orders plaatst.

Financieel instrument Plaats van uitvoering Land Ingeschakelde derde
aandelen (certificaten van) NYSE Euronext Nederland, België, Frankrijk en Portugal TOM B.V. (best execution service) en BinckBank N.V.
TOM B.V. (interne matchingsplatform) TOM B.V. (best execution service)
XETRA Duitsland Goldman Sachs
Wienerborse Oostenrijk Goldman Sachs
Irish Stock Exchange Ierland Goldman Sachs
London Stock Exchange Verenigd Koninkrijk Goldman Sachs
Madrid Stock Exchange Spanje Goldman Sachs
Borsa Italiana Italië Goldman Sachs
NASDAQ USA Goldman Sachs
New York Stock Exchange, AMEX, ARCA USA Goldman Sachs
OTC BB, Pink Sheets USA Goldman Sachs
Toronto Stock Exchange Canada Goldman Sachs
TSX Venture Exchange Canada Goldman Sachs
Derivaten NYSE Liffe Nederland, België en Frankrijk BinckBank België N.V.
Eurex Deutschland Duitsland, Zwitserland Goldman Sachs
Afgeleide producten NYSE Euronext Nederland, België, Frankrijk en Portugal BinckBank N.V.
Xetra, New York Stock Exchange (AMEX, NYSE, ARCA), Nasdaq, London Stock Exchange, Toronto Stock Exchange Duitsland, USA, Verenigd Koninkrijk, Canada Goldman Sachs
Beursgenoteerde beleggingsfondsen Euronext Fundservices BinckBank N.V.
Niet genoteerde beleggingsfondsen Fundsettle Fundsettle (Euroclear Bank)

Opmerkingen

Voor AEX/AMX aandelen zal geleidelijk aan gebruik gemaakt worden van de best execution service van TOM B.V. Orders kunnen worden uitgevoerd op het interne matchingsplatform van TOM B.V. dan wel op NYSE Euronext. Een overzicht van AEX/AMX fondsen die via de best execution service van TOM B.V. worden uitgevoerd kunt u vinden op de website. Op dagafschriften staat ‘OTC (best execution service)’.

Terug naar top

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Binck aansluiting krijgt op de Best Execution Service van TOM?

Vanaf deze zomer zal Alex de eerste klantenorders via de Best Execution Service van TOM uit laten voeren. De Best Execution Service wordt voor een selecte groep aandelen in gebruik genomen. Welke aandelen dat zijn kunt u vinden op de website.

In welke financiële instrumenten gaat TOM best execution aanbieden?

In eerste instantie doet TOM dit in Nederlandse aandelen die aan Euronext Amsterdam zijn genoteerd, te beginnen met AEX- en AMX-fondsen. Op termijn wil TOM ook internationaal toegang bieden tot de beste prijzen in andere financiële instrumenten zoals derivaten.

Is het platform van TOM wel veilig?

Er is zeer veel zorg besteed aan de veiligheid van de handel via het platform van TOM. De afwikkeling en administratieve afhandeling wordt verzorgd door Fortis. Tevens treedt de grootste Nederlandse clearingbank, Fortis Bank Global Clearing N.V. (onderdeel van Fortis Bank Nederland), op als garantie-instelling voor de afwikkeling van de effectentransacties. Fortis Bank Global Clearing N.V. garandeert de nakoming van de verplichtingen tegenover de andere partijen die verbonden zijn aan het platform.

Zal het aandeel BinckBank ook via het eigen platform verhandeld worden?

Nee, Alex is onderdeel van BinckBank en om iedere schijn van handel met voorkennis te voorkomen zullen die aandelen niet via TOM verhandeld kunnen worden.

Waarom begint TOM niet meteen met derivaten?

Het opzetten van een best execution service voor aandelen gaat makkelijker en dus sneller dan voor derivaten.

Hoe zit het systeem van TOM er technisch uit?

Het zal een combinatie van een Smart Order Routing (SOR) systeem met een Matching Systeem (MS) worden. De SOR zal prijzen vergelijken op het eigen platform en externe platformen en voert de transactie vervolgens uit op de plek waar het de beste uitvoering krijgt.

Wie levert de technologie voor TOM?

Nasdaq-OMX en Quod Financial zijn de gerenommeerde partijen die hiervoor zorg dragen.